closewindow

Create an account

Register SKVOST


Forgotten password

Please enter the email address where you would like the password reset link to be sent to

20 faktov o šperkoch, ktoré ste zrejme netušili!

Šperky vždy zohrávali v histórii ľudstva dôležitú úlohu. V skutočnosti zdobenie tela rôznymi ozdobami vzniklo ešte pred písomnými záznamami a je jedným z prvých výdobytkov ľudskej histórie. Či už ide o oslnivý diamant alebo kúsky mušlí, vždy sme našli spôsob, ako oceniť krásu týchto prírodných darov.

Ak ste rovnako ako my milovníkmi šperkov (alebo jednoducho zaujímavostí), predstavujeme vám 20 faktov o šperkoch, o ktorých ste pravdepodobne ešte nepočuli!

 

 

1. Najstaršie šperky sú... organické!


Najstaršie známe šperky pochádzajú spred obdobia cca 100 000 rokov dozadu. Boli to krásne drahé kamene alebo diamanty? Ani jedno. V skutočnosti sú najstaršie nájdené šperky koráliky vyrobené z mušlí Nassarius. Tieto organické koráliky pravdepodobne slúžili na dekoratívne a symbolické účely.

 

 

2. Prvý diamant


Úplne prvý diamant sa našiel v Indii už v 4. storočí. Rýchlo sa stal vysoko ceneným pre svoju úžasnú trvanlivosť a šarm. Až do 18. storočia si ľudia mysleli, že jediným zdrojom diamantov je India, ale potom sa v roku 1866 našiel diamant s hmotnosťou viac ako 21 karátov v Južnej Afrike, ktorá sa stala jedným z popredných dodávateľov diamantov.

 

3. Najväčší diamant


Najväčší diamant, aký bol kedy nájdený, je známy ako Cullinanský diamant (pomenovaný po Thomasovi Cullinanovi, predsedovi predstavenstva bane). Bol objavený v roku 1905 a vážil 3 106,75 karátov, čo v prepočte predstavuje hmotnosť 621,35 g. Je najväčším bezfarebným brúseným diamantom na svete. Cullinan bol darovaný kráľovi Eduardovi VII. a teraz je súčasťou korunovačných klenotov Spojeného kráľovstva.

 

 

4. Prvý zásnubný prsteň


Na Západe sme si tak zvykli na zásnubné prstene, že sa nám zdá zvláštne myslieť na časy, keď táto tradícia neexistovala. No začala, až keď romantik Maximilián Rakúsky dal svojej milovanej Márii Burgundskej prsteň ako prísľub blížiacich sa zásnub v roku 1477. To sa ujalo vo veľkom a dnes sú zásnubné prstene mnohomiliardovým priemyselným odvetvím.

 

5. Najobľúbenejší zásnubný kameň


Od 20. storočia sa diamanty postupne stali najobľúbenejším drahým kameňom. Viac ako 80 % párov si dnes vyberá zásnubný prsteň s diamantom, pričom v roku 1939 to bolo len 10 %! Všetky ostatné drahé kamene spolu tvoria len asi 13 % celkovej produkcie zásnubných prsteňov.

 

6. Príliš živé šperky


Je pravda, že sa niekedy používajú časti zvierat (mušle, kosti, koraly) na vytvorenie krásnych šperkov. Ale vedeli ste, že existuje niečo také ako šperky zo živého hmyzu? Dokonca ide o tradíciu, ktorá v niektorých kultúrach existuje už stáročia! O šperkoch zo živého hmyzu hovoríme vtedy, keď sa živý hmyz, napríklad chrobáky a šváby, nosí ako módny doplnok pripevnený na oblečení. Ako prví ich pravdepodobne vyrábali Egypťania, ktorí do boja nosili chrobáka skarabea. V šperkoch sa však používal aj mexický chrobák Maquech a obrovský madagaskarský syčiaci šváb. V Británii ich milovali Viktoriáni, ktorí často nosili obrovské, živé chrobáky pripevnené k odevu drobnými, jemnými zlatými retiazkami. Dali by ste si povedať?

 

 

7. Perly sú takmer vždy kultivované


Perly sú jediným drahokamom, ktorý pochádza zo živého živočícha a teda je to organický drahokam. Na začiatku 20. storočia sa začal proces kultivácie perál na komerčnej báze, čo umožnilo chov perál. Tým sa perly stali ľahko dostupné pre každého. Aj dnes sú takmer všetky perly, ktoré nájdete na trhu, kultivované.

 

8. Miliónová šťava


Jantár sa vyrába zo skamenenej živice stromov (obyčajne borovice), starej milión, či dokonca až 120 miliónov rokov. Pozor ale, na trhu existuje mnoho napodobenín rekonštituovanej živice, rozdiel zistíte väčšinou podľa podozrivo nízkej ceny. Pravý jantár je tiež na dotyk teplý so slabou vôňou borovice.

 

 

9. Platina je extrémne vzácna


Platina je oveľa vzácnejšia ako všetky ostatné drahé kovy, jej ročná ťažba je 15-krát nižšia ako ťažba zlata a 100-krát nižšia ako ťažba striebra. V skutočnosti sa hovorí, že všetka vyťažená platina by sa zmestila do priemernej obývačky.

 

10. Za ,,nešťastie“ opálu je na vine literatúra


Vedeli ste, že približne do 18. storočia boli opály vysoko cenené a patrili medzi najobľúbenejšie drahé kamene v Európe? Potom však sir Walter Scott napísal román Anna z Geiersteinu, kde oheň opálu, ktorý vlastnila hlavná hrdinka, zhasol, keď sa ho dotkla svätenou vodou. Dáma čoskoro nato zomrela. Vydanie tejto knihy viedlo k obrovskému poklesu popularity a označeniu opálov ako nešťastného kameňa.

 

 

11. Najrozpoznateľnejší šperk


Zafírový zásnubný prsteň princeznej Diany sa často uvádza ako najrozpoznateľnejší šperk 20. storočia. Ikonický modrý cejlónsky zafír obklopený aureolou z diamantov teraz nosí Kate Middleton.

 

 

12. Replikovanie diamantov?


V 50. rokoch 20. storočia sa vedcom podarilo úspešne vypestovať diamanty v laboratóriách, čím získali ekologickú, lacnú a rýchlu alternatívu k ťaženým diamantom. V súčasnosti sa trh so syntetickými diamantmi rozrastá a predstavuje hrozbu pre prírodné diamanty.

 

13. Kly, meď a šperkárky


V Rusku sa našli staroveké vyrezávané náramky z mamutieho kelu. Medené šperky sa začali objavovať približne pred 7 000 rokmi. V Múzeu starovekých dejín v Dolnom Rakúsku sa našiel ženský šperkársky hrob, čím sa vyvrátil dlho zaužívaný predpoklad, že v staroveku boli šperkári vždy muži.

 

14. Čo vlastne šperk znamená?


Slovo jewell (šperk) pochádza zo starofrancúzskeho jouel, ktoré zasa pochádza z latinského jocale, čo znamená "plaything" (hračka).

 

15. Ochrana pred zlými silami


V mnohých kultúrach majú šperky odháňať zlo a zlé energie, napríklad slávny egyptský ankh či drahé kamene s rôznymi ochrannými vlastnosťami.

 

 

16. Historické ozdoby


Smaragdy ťažili Egypťania už 3500 rokov pred naším letopočtom. Šperky sa u nich objavili pred 3000 - 5000 rokmi a najradšej mali zlato. Indovia tvoria šperky už viac ako 5 000 rokov, pričom ich posadnutosť odštartovala civilizácia v údolí rieky Indus. V Číne sa šperky začali vyrábať približne v tom istom čase, ale rozšírili sa až po tom, ako pred približne 2 000 rokmi budhizmus narástol na popularite. Starovekí Číňania milovali striebro oveľa viac ako zlato a používali tento kov na výrobu nádherných šperkov posiatych modrými perami kráľovského vtáka a rôznymi modrými drahokamami. Ich najobľúbenejším bol však nefrit, ktorý milovali pre jeho údajné ľudské vlastnosti: odolnosť, trvanlivosť a krásu.

 

17. Rubín nad zlato. A aj nad diamant.


Dokonalý rubín drahokamovej kvality má väčšiu hodnotu ako diamant podobnej veľkosti. V indickom jazyku Sanskrit sa rubín označuje slovom ratnaraj, čo znamená "kráľ drahých kameňov".

 

18. Kmene a hierarchia


V niektorých afrických kultúrach sú obrovské náušnice znakom mužnosti, zdatnosti, moci a postavenia. V priebehu histórie sa šperky často týkali práve postavenia. Napríklad v starovekom Ríme mohli nosiť prstene len niektorí vysoko postavení ľudia. V tradičnom islame je nosenie zlata mužmi spoločenským tabu a ženy môžu nosiť len šperky do uší.

 

 

19. Muži a šperky? Áno!


Začiatkom 80. rokov 20. storočia skupina The Smiths spopularizovala šperky pre mužov, čím oživila hippies trend zo 60. rokov. Vo vtedajšej sexistickej Británii bolo trochu šokujúce vidieť mužov nosiť šnúry korálkových a šperkových náhrdelníkov, a dokonca sa v nočných kluboch a krčmách oháňať zväzkami krásnych kvetov. Vďaka, Morrissey!

 

20. Nadčasové vintage


Šperky majú tendenciu cyklicky prichádzať a odchádzať z módy. Nádherné vzory z viktoriánskeho, eduardovského, georgiánskeho, art deco a secesného obdobia sú dnes veľmi žiadané a obľúbené najmä pri zásnubných prsteňoch. To dokazuje, že dobre navrhnutý šperk je klasika a nikdy skutočne nevyjde z módy.

 

 

A také šperky nájdete aj u nás. Kvalitné, nadčasové a exkluzívne kúsky, ktoré s rokmi iba naberajú na hodnote. A ktovie, možno sa raz o nich bude písať v historických zmienkach.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

03. 10. 2021